Kovász

A kovásszal nagyon finom kenyereket tudunk sütni. A kovász elkészítése nem túl bonyolult, csak természetes anyagokból: lisztből, vízből áll. Megmutatom, hogy tudod elkészíteni a saját kovászodat napról napra.
1. nap
Vegyél egy befőttesüveget és mosd ki alaposan. Mérj ki bele 50g lisztet és 50g langyos vizet.
A kovász 25-28 °C között érzi jól magát.
Fakanállal keverd jól őssze. A befőttesüveget hagyd résnyire nyitva és jól bugyoláld be
2. nap
A kovászunkban már van élesztőgomba, savbaktérium és keményitő, ami át fog alakulni cukorrá.
Újra etesd meg 50g liszttel, 50g vízzel.
3. nap
A kovászunkba már van ecetsav baktérium. Most vegyünk egy másik beföttesüveget és mossuk ki.
Öntsünk bele 50g kovászt és tegyünk hozzá 50g lisztet és 50g vizet. Keverjük el mindezt alaposan, majd tegyük el aludni.
A régi kovászra már nem lesz szükség.
4. nap
Úgy etesd meg a kovászt mint előző nap. A kovász kenyérsütésre még nem alkalmas. Ha nem fehér, akkor dobd ki.
5. nap
Ideje elnevezni a kovászodat, hiszen 3 nap múlva kenyeret tudunk belöle sütni.
De ezt még a kovászod keresztül húzhatja.
Hasonlóan etesd meg mint tegnap.
6. nap
Ugyanúgy etesd meg a kovászt, mint eddig. Ha hideg vizet öntesz bele, az élesztőgombáknak, ha meg meleg vizet a akkor az ecetsav baktériumoknak segitesz.

Készült Szabi a pék videója alapján.

Ha elkészült a kovászod, készíthetsz:
