Lekváros bukta

Hozzávalók
6 dl langyos tej
6 ek. cukor
5 dkg élesztő
120 dkg finomliszt
két csipet só
2 tojás
4 tojássárgája
12 dkg puha vaj
2 üveg kemény lekvár
Egy tepsihez kell :
1 ek. vaj
Egy tepsi buktának a tetejére kell :
1 tojás
Elkészítése
1. 2 dl tejbe beleszórunk 2 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut.
Egy tálba tegyük a lisztet, összekeverjük a sóval meg a többi cukorral.
A közepébe fúrjunk egy kis lyukat, tegyük bele a tojásokat és a tojássárgákat,
Öntsük bele a megmaradt tejet és az élesztős tejet. Kezdjük el dagasztani.
2. Amikor a tésztát megkevertük, adjuk hozzá a vajat is. Amikor szép egyenletes és már nem ragacsos, tegyük bele egy edénybe. Letakarva 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
3. A kelt tésztát fordítsuk a gyúródeszkára és vágjuk négy egyforma részre Ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, amit hosszába felezzünk el, majd mind a négy részt vágjuk 6 egyforma darabra.
4. Mindegyikre tegyünk 1 evőkanál lekvárt, aztán tekerjük fel. Egy kivajazott tepsibe tegyük be a buktákat, konyharuhával takarjuk le és 30 percig hagyuk kelni. Közben melegitsük elő a sütőt 180 °C-ra
5. Kenjük meg a buktákat a felvert tojással, és 20-25 alatt süssük aranybarnára. A megsült buktákat egyben forditsuk ki a tepsiből és szedjük szét.
